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dc.contributor.advisorAnjos, Márcio Fabri dosen_US
dc.contributor.advisorZaher, Vera Lúciaen_US
dc.contributor.authorCampaña Inojosa, Pedro Gustavo Spontonen_US
dc.date.accessioned2023-07-21T18:45:44Z-
dc.date.available2023-07-21T18:45:44Z-
dc.date.issued2011-
dc.identifier.urihttp://repo.saocamilo-sp.br:8080/jspui/handle/123456789/1425-
dc.description.abstractUnder the heading of the ethics in the great slap-up meal the present study it aims at to introduce the bioética reflection in the Gastronomy. It represents studies developed ahead of the basic necessity to investigate the beddings and deeper interfaces of the Gastronomy with the Bioethics. The general objective of this study is on the basis of the principles of the bioética, aspects and values implied in the Gastronomy, by means of which if they perceive its ethical interrogations and the corresponding criteria by which the Gastronomy can be evaluated and proposal. As objective specific decurrent of the method adopted in this study, that is eminently to bibliographical, we aim at to point with respect to insertion of the Gastronomy in the context amplest of the sociocultural construction of the feeding and to make the reading of some referential of the Bioethics in basic areas of the Gastronomy. The data-collecting was carried through by means of the scientific article reading, national, international publication texts and books, with sights to get current and including information on the involved areas, using the libraries of the University Center Is Camilo and the database Culinary Arts, between 1º of June of 2010 and 1º of June of 2011. By means of the carried through inquiry it was possible to evidence that the Bioethics principles of the autonomy, of the vulnerability, justice and the prudence can in such a way contribute for the understanding as for the improvement of the practical professionals of the Gastronomy.en_US
dc.language.isopt_BRen_US
dc.publisherCentro Universitário São Camiloen_US
dc.subjectBioéticaen_US
dc.subjectGastronomiaen_US
dc.titleA ética no grande banquete: uma introdução à bioética na gastronomiaen_US
dc.typeDissertaçãoen_US
dc.publisher.courseMestrado em Bioética-
dc.description.resumoSob o título de A Ética no grande banquete o presente estudo visa introduzir a reflexão bioética na Gastronomia. Representa estudos desenvolvidos diante da necessidade básica de sondar os fundamentos e interfaces mais profundas da Gastronomia com a bioética. O objetivo geral deste estudo é explicitar, com base nos métodos e princípios da bioética, aspectos e valores implicados na Gastronomia, por meio dos quais se percebam suas interrogações éticas e os correspondentes critérios pelos quais a Gastronomia possa ser avaliada e proposta. Como objetivos específicos decorrentes do método adotado neste estudo, que é eminentemente interdisciplinar bibliográfico, visamos apontar para a inserção da Gastronomia no contexto mais amplo da construção sociocultural da alimentação e fazer a leitura de alguns referenciais da bioética em áreas básicas da Gastronomia. O levantamento de dados foi realizado por meio da leitura de artigos científicos, textos de publicações nacionais, internacionais e livros, com vistas a obter informações atuais e abrangentes sobre as áreas envolvidas, utilizando principalmente as bibliotecas do Centro Universitário São Camilo e a base de dados Culinary Arts, entre 1º de junho de 2010 e 1º de junho de 2011. Por meio da investigação realizada foi possível constatar que os princípios bioéticos da autonomia, da vulnerabilidade, da justiça e da prudência podem contribuir sobremodo tanto para a compreensão como para o aprimoramento das práticas profissionais da Gastronomia.-
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